وب استوری (Google Web Stories) یا داستان وب نام سرویسی از گوگل است که از فناوری AMP قدرت گرفته و برای ساخت و نمایش استوری در سطح وب کاربرد دارد. در واقع برای ساخت و نمایش استوری دیگر لازم نیست از شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام ، فیسبوک یا یوتیوب کمک بگیرید و میتوانید استوریهای خود را مستقیماً از طریق وبسایت خود به مخاطبانتان نمایش دهید.
مردم عاشق داستان هستند. برای همین است که امروزه استوریهای شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام پر بیننده هستند. به خاطر همین محبوبیت، گوگل در سال 2018 فرمت جدیدی با نام داستان تحت وب را منتشر کرد(در سال 2018 با نام AMP Stories عرضه شد و در سال 2020 با نام Web Stories دوباره برندسازی شد). تا قبل از آن فرمتهای محبوب و قابل استفاده در وب محدود به متن ، تصویر ، ویدئو یا صوت بودند. ولی توسط داستانها شما میتوانید از تمامی این فرمتها به شکل ترکیبی و در قالب استوری استفاده نمایید.
هر استوری شما میتواند از چندین صفحه (اسلاید) تشکیل شود و در هر صفحه میتوانید ترکیبی از المانهای دیگر مثل انواع شکلک ، آیکن ، لینک ، دعوت به اقدام و تبلیغات مختلف را نمایش دهید. همچنین با استفاده از قابلیت انیمیشن سازی میتوانید استوریها خود را پویاتر کرده و به راحتی هر داستانی را که میخواهید روایت کنید.
هر داستان شما در واقع یک صفحه وب با فرمت HTML است. در نتیجه استوریهای شما علاوه بر وبسایت میتوانند در صفحه نتایج جستجوی گوگل به نمایش درآیند که بسیار بر سئو و افزایش بازدید سایت شما تاثیر مثبت دارد.
اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در مورد وب استوری و نحوه ساخت آنها کسب کنید پس مطالعه ادامه این مطلب را از دست ندهید.
چرا وب استوری اهمیت دارد؟
استفاده از وب استوریها در حال حاضر در بین سایتهای خبری رایج است. هر چند برخی سایتها هم ترجیح میدهند داستان برند یا تاریخچه خود را از طریق وب استوری بیان کنند. با توجه به جدید بودن قابلیت وب استوری این انتظار میرود که در آینده استقبال بیشتری از آن صورت گیرد و در موارد بیشتری از آن استفاده شود.
در سال 2019 موسسه Forrester تحقیقی انجام داد تا نظر کاربران موبایل و وب را درباره استفاده از استوری بررسی نماید. خلاصه نتایج آن تحقیق به شرح زیر است :
- 64 درصد افراد مشاهده یک رشته استوری را به مطالعه مقاله معادل آن ترجیح میدهند.
- 74 درصد کاربران موبایل به شکل هفتگی از استوریهای شبکههای اجتماعی بازدید میکنند.
- 84 درصد کاربران گشت و گذار در استوریها را به اسکرول کردن صفحات وب ترجیح میدهند.
همچنین در این تحقیق مشخص شد که 75 درصد افراد تمایل دارند راهنما یا دستورالعملها را از طریق استوری دریافت کنند. مثل : طرز پخت غذا ، نحوه ساختن یا انجام چیزی و … .
علت این استقبال و علاقه مردم به فرمت استوری یک چیز بیشتر نیست و آن روایت داستانی و قدم به قدم در استوریها میباشد. توسط استوری شما میتوانید یک مطلب طولانی را به شکل خلاصه و قدم به قدم و با گرافیکی جذاب برای مخاطبان خود بیان کنید. پس چرا وقتی یک فرمت محتوایی به این اندازه برای مردم جذاب است از آن استفاده نکنید؟
در مطلبی جداگانه به شکل مفصل درباره داستان سرایی یا قصهگویی در کسبوکار صحبت کردهام. استوریها فرصت ویژهای را برای بیان داستان برند در اختیارتان قرار میدهند. به واسطه فرمت جذاب استوریها میتوانید داستانی بیان کنید که بیش از گذشته برای مشتریان قابل درک و گیرا باشد. مخاطبین خود را تا انتهای داستان با خود همراه میکنید و در نهایت عمقی بیشتر به رابطه صمیمانه خود با مشتری خواهید بخشید. پس بسیار خوب است که در مورد مهارت داستان گویی هم اطلاعاتی کسب کنید زیرا باعث میشود بتوانید داستانهایی جذابتر را از طریق استوریهای خود روایت کنید.
هر داستان شما میتواند از چندین صفحه تشکیل شده باشد و مخاطب به راحتی میتواند بین صفحات داستان شما به جلو و عقب برود. پس ضروری است که قبل از ساختن استوریها طرح آن را برای خود روی کاغذ پیاده کنید. مشخص کنید برای داستان خود به چند صفحه نیاز دارید و در هر صفحه چه المانهایی باید موجود باشند. همچنین بهتر است که در هر داستان خود دعوت به اقدامی را در راستای استراتژی بازاریابی محتوایی خود بگنجانید.
یادتان باشد که شما از انتشار هر محتوایی در فضای وب یک هدف دارید و انتشار بدون هدف محتوا مثل شلیک تیر در تاریکی بوده و سایت و کسبوکار شما را به جای خاصی نخواهد رساند.
مزایای گوگل وب استوری
در اینجا برای اینکه هر چه بیشتر پی به اهمیت استوریهای وب ببرید و استفاده از آنها را در اولویت برنامه محتوایی خود قرار دهید لازم است به برخی مزایای وب استوری گوگل اشاره کنم :
- راهی جدید برای معرفی مقالات ، محصولات و خدمات شما است.
- فرصتی جدید برای نمایش تبلیغات و درآمدزایی را ایجاد میکند.
- استوریهای وب در صفحه نتایج گوگل و برای همه کاربران وب به نمایش در میآید.
- قابلیت قرار دادن لینک و اضافه کردن دعوت به اقدام دارند.
- به علت زیبایی بصری و خلاصه بودن، کاربران بیشتری تماشای استوریها را به مشاهده مطالب معادل آنها ترجیح میدهند.
- شما مالک محتوای استوری خود هستید و میتوانید آن را در هر جایی به اشتراک بگذارید.
- تجربهای نو و جدید است که میتواند سایت شما را از سایر وبسایتها متمایز کند.
- از آنجایی که بیشتر کاربران اینترنت و وب از موبایل استفاده میکنند؛ مشاهده استوریها بسیار مورد پسند آنهاست.
- به راحتی و با کشیدن و رها کردن المانهای مختلف در صفحه میتوانید استوریها را طراحی کنید.
- استوریهای وب بر خلاف شبکههای اجتماعی بعد از 24 ساعت پاک نمیشوند و دائمی هستند.
- استوریها در سایت شما میزبانی میشوند و خیلی از محدودیتهای شبکههای اجتماعی را ندارید.
- از آنجایی که هر استوری یک صفحه وب است پس میتوانید آنها را از طریق گوگل آنالیتیکس تحلیل کنید.
در زیر تصویری را برای شما آماده کردهام که در آن مزایای استوری وب نسبت به استوری شبکههای اجتماعی مشخص شده است :
کاربردهای وب استوری
از آنجایی که هر استوری یک صفحه وب است پس دارای آدرس اینترنتی مشخص میباشد و شما میتوانید آن را هر جایی به اشتراک بگذارید و حتی از طریق ایمیل یا پیامک آن را ارسال نمایید. ارسال استوری از طریق ایمیل میتواند یک استراتژی قوی برای بازاریابی ایمیلی شما باشد. برای مثال میتوانید استوریهای خود را برای مشترکان خبرنامه ایمیلیتان ارسال کرده و آنها را برای مراجعه به سایت خود تشویق کنید.
استوریها در صفحه نتایج گوگل یک جایگاه مخصوص دارند پس با ساختن آنها شانس شما برای دیده شدن به مراتب افزایش مییابد. همچنین برای دیده شدن استوری خود لازم است اصول سئو را همانند گذشته رعایت کنید. این نکته دقیقاً برتری استوری وب را نسبت به استوری شبکههای اجتماعی مشخص میکند. در شبکههای اجتماعی تنها دنبال کنندگان شما میتوانند استوریهای شما را مشاهده کنند ولی در وب، استوریهای شما توسط تمام کاربران سطح وب قابل پیدا شدن و مشاهده هستند.
در وب استوری خود میتوانید یک دعوت به اقدام یا لینک قرار دهید تا مخاطب خود را به مقاله کامل ، صفحه محصول یا هر صفحهای دیگر از سایتتان ارجاع دهید. همچنین در پایان هر استوری میتوانید استوریهای دیگر یا صفحات دیگر سایتتان را معرفی نمایید.
وب استوریها محدود به موبایل نیستند و میتوانند در کامپیوتر به شکل تمام صفحه نمایش داده شوند. در واقع تمام کاربران با هر دستگاه، مرورگر یا سیستم عاملی میتوانند وب استوریها را مشاهده کنند. هر وب استوری به شکل یک صفحه وب ساخته میشود ولی شما میتوانید توسط کدهای iframe آنها را در صفحات دیگر یا بین متون مقالات خود هم نمایش دهید.
برای مثال در قسمت زیر وب استوری خلاصه این قسمت را مشاهده میکنید که در بین متون مقاله خود جایگذاری کردهام :
همچنین این وب استوری به صورت مجزا از طریق آدرس https://bahmani.info/web-stories/web-story-in-use در دسترس است.
هر روزه به وب استوریها قابلیتهای جدیدی اضافه میشود که از آخرین تغییرات آن در سال 2021 میتوان با قابلیت اضافه کردن کوییز یا نظرسنجی در استوریها اشاره کرد.
حتماً استوری تحت وب را در برنامه تولید محتوای خود قرار دهید. به خصوص اگر صاحب یک برند یا کسبوکار هستید استفاده از وب استوری میتواند یک تغییر دهنده بازی در برنامه بازاریابی محتوایی شما باشد. از آنجایی که در بازاریابی محتوایی هدف شما جذب بازدیدکنندگان با استفاده از مقالات و مطالب مفید است؛ با استفاده از وب استوری میتوانید به مراتب بازدیدکنندگان بیشتری را جذب کرده و حتی نرخ تعامل کاربران فعلی خود را هم بالا ببرید.
توسط استوریها میتوانید کاربران را وسوسه کنید که به سایت شما سر بزنند و از محتواهای دیگر شما استفاده کنند. برای مثال میتوانید یک مقاله جامع ، کامل و طولانی سایت خود را که کمتر کسی تمایل به مطالعه آن دارد را خلاصه کرده و در قالب وب استوری نمایش دهید تا مخاطبان شما تشویق به مطالعه مقاله کامل شده و زمان بیشتری را در سایت شما سپری کنند.
از آنجایی که استوریها مثل ویدئوها نرخ تعامل بیشتری از مخاطبان میگیرند پس احتمال اشتراک گذاری آنها توسط مخاطبان به مراتب بیشتر است. همچنین ساخت 5 یا 6 اسلاید از مقاله خود به مراتب راحتتر از ساخت یک ویدئوی 3 دقیقهای از آن میباشد.
با توجه به جدید بودن قابلیت وب استوری بهتر است همین حالا دست به کار شوید و از این مزیت رقابتی استفاده کنید تا اولین نفر در صنعت خود باشید که از این قابلیت استفاده میکند. برای شروع میتوانید به مطالب قبلی سایت خود نگاهی انداخته و برای آموزشها یا راهنماها ، ویژگیهای کلیدی محصولات ، نقد و بررسی خدمات خود و سوالات متداول کاربران استوری بسازید و سپس بازدیدکنندگان استوری را به مشاهده مطلب کاملتر لینک دهید.
همچنین اگر کمی زرنگ باشید میتوانید وب استوریهای خود را ضبط نمایید و در قالب استوری در شبکههای اجتماعی دیگر به نمایش بگذارید.
طراحی و ساخت وب استوری
وب استوریها درست همانند سایر صفحات وب با کدهای فرانت اند طراحی و ساخته میشوند .پس اگر یک برنامه نویس دارید میتوانید از او بخواهید که با استفاده از فریم ورک AMP قابلیت استوری را در سایت شما پیادهسازی کند. اگر هم برنامه نویس ندارید اصلاً جای نگرانی وجود ندارد زیرا ابزارهایی وجود دارند که امکان ساخت وب استوری را به سادهترین شکل ممکن برای شما فراهم میکنند.
گوگل در پی نشر و ترویج استفاده از استوری در بین سایتها است. از آنجایی که امروزه اکثر سایتهای سطح وب با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس ساخته شدهاند گوگل یک افزونه اختصاصی و رایگان را برای این سایتها منتشر کرده است. توسط این افزونه میتوانید از درون سایت وردپرسی خود استوریها را با کشیدن و رها کردن المانهای مختلف در صفحه طراحی کرده و منتشر نمایید.
همچنین این امکان وجود دارد تا از فیلمها و تصاویر آماده موجود در کتابخانه پلاگین ، رسانه وردپرس و سایر منابع موجود در سطج وب استفاده کنید.
قالبهای آماده استوری هم وجود دارد که میتوانند کار شما را در طراحی استوریها سادهتر کنند. یعنی یک قالب آماده را انتخاب میکنید و تنها به ویرایش المانهای آن میپردازید. پس اگر سایت وردپرسی دارید این ابزار بهترین راهحل موجود برای شماست.
سرویس دیگری که از آن برای ساخت وب استوری میتوانید استفاده کنید Newsroom AI است. این ابزار قالبیتهای زیادی به همراه قالبهای آماده را در اختیار شما قرار میدهد. همچنین در آن گزارشی تحلیلی از میزان بازدید استوریها و نحوه عملکرد آنها قابل مشاهده است.
این ابزار دارای نسخه پولی هم میباشد که امکان نمایش تبلیغات گوگل یا دسترسی به کتابخانه فیلم و عکس Getty را برای شما فراهم میکند که البته برای کاربران ایرانی زیاد کاربردی نخواهد داشت.
ابزاری دیگری برای ساخت وب استوری به شکل آسان است. این ابزار دارای کاتالوگی از تصاویر ، آیکن ، شکلک و المانهای دیگر به صورت رایگان است. همچنین با قالبها و رابط کاربری که دارد به آسانی با کشیدن و رها کردن المانهای مختلف میتوانید استوریهای خود را طراحی کنید.
این ابزار دارای افزونه اختصاصی وردپرس نیز میباشد تا بتوانید به شکل مستقیم استوریهای خود را در سایت وردپرسیتان نمایش دهید. سایتهای غیر وردپرسی هم میتوانند از خروجی zip آن استفاده کرده یا استوری را به شکل iframe در سایتشان نمایش دهند.
برای ساخت وب استوری سرویسهای دیگری هم مثل Visualstories ، Once ، Ampstor ، tappable و … هم وجود دارند که میتوانید آنها را امتحان و بررسی نمایید.
نکات طراحی و ساخت وب استوری
ساختن استوری و کار با ابزارهایی که نام بردم بسیار ساده است و با کمی کلنجار رفتن به راحتی بر آنها مسلط میشوید. پس به جای تمرکز روی نحوه ساختن استوریها بیشتر به کاربردهای استوری که در قسمت قبل ذکر کردم توجه کنید و همچنین نکات ذیل را در هنگام ساخت وب استوری مد نظر داشته باشید :
- اگر از ویدئو استفاده میکنید؛ حجم ویدئوها ترجیحاً از 4 مگابایت بیشتر نباشد.
- مطمئن شوید تمامی المانهای استوری برای مخاطب قابل مشاهده است.
- با انیمیشن دادن به المانهای استوری آن را برای مخاطب جذاب کنید.
- یک وب استوری دقیقاً مثل یک صفحه وب است پس اصول سئو را در آن رعایت کنید.
- استوریها از تکنولوژی AMP استفاده میکنند پس از معتبر بودن آنها توسط ابزار AMP Validator اطمینان حاصل کنید.
- مدت زمان هر اسلاید حداقل 5 ثانیه و حداکثر 15 ثانیه باشد.
- تعداد اسلایدهای وب استوری حداقل 4 و حداکثر 30 عدد باشد.
- ویدئو نسبت به متن یا تصویر، تعامل بیشتری از مخاطب میگیرد پس ترکیب ویدئو به همراه متن و المانهای دیگر استفاده کنید.
- تا میتوانید خلاصه بنویسید و در هر صفحه استوری بیش از 280 کارکتر استفاده نکنید و عناوین را به زیر 70 کارکتر محدود کنید.
همانطور که ذکر کردم وب استوری یک فرمت جدید برای ارایه محتوا در فضای وب است. استفاده از استوری به شدت برای مخاطبان شما جذاب است و نرخ بازدید و تعامل سایت شما را افزایش خواهد داد. پس حتماً از همین امروز اقدام کرده و استفاده از آنها را به شکلی مستمر در برنامه کاری خود قرار دهید. در پایان مثل همیشه در بخش نظرات پاسخگوی شما هستم.